Med «Fidel» i kampen for fiskekvalitet!

Fisker Paul O. Jensen med båten «Fidel» ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2015 av Norges Råfisklag. Jensen mottar prisen for sin trofaste kamp for kvalitet både gjennom sitt virke som fisker og som kvalitetsdebattant i en rekke fiskeriforum.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker utropte onsdag Paul O. Jensen til Årets kvalitetsfisker gjennom en videohilsen med gratulasjon og hurrarop.

- Han er et forbilde for andre fiskere og gjør en fantastisk viktig jobb som andre kan lære av, sa Aspaker.

Statuetten ble overrakt av Råfisklagets styreleder Johnny Caspersen. Se Paul takke for prisen (vi beklager at filmen er snudd feil vei).

- Kvaliteten på fisken kommer fra det som er mellom ørene på fiskeren, og Paul O. Jensen har det definitivt mellom ørene, sier styreleder i Norges Råfisklag Johnny Caspersen. – Jensen fisker med garn, en brukstype som sjelden er gjenstand for skryt. Måten han bruker garnene på gir en topp kvalitet og kan selges som den beste ferskfisk ut i markedene. Samtidig har han i mange år ført en utrettelig kamp for kvalitet gjennom sine ulike tillitsverv. Han er virkelig et forbilde i sin trofaste kamp for kvalitetsarbeid på havet.

Nøkkelen til kvalitet på fisken ligger i skånsomt fiskeri. Med garn kan man oppnå svært god kvalitet dersom man «stubber», altså lar garnene bare stå kort tid i havet før de dras opp. Dette krever en ekstra innsats og tålmodighet fra fisker. I tillegg må fisken bløgges, blø godt ut og kjøles umiddelbart. Man skal ikke prate råstoffhåndtering lenge med årets prisvinner før man skjønner hvor viktig dette er for ham.

Jensen er opprinnelig fra Senja, og bor i Tromsø kommune. Han leverer det meste av fisken i sitt nærområde og hovedsakelig til Norway Seafoods i Tromvik.

- Dette er en svært gledelig nyhet! sier plassjef i Norway Seafoods Torbjørn Lakseide. – Jeg er lykkelig hver gang jeg ser «Fidel» nærmer seg kaia. Jensen er en viktig kvalitetsfisker for oss og han viser hver dag at garn kan være et godt redskap når det brukes rett. Det er svært fortjent at Paul får prisen. Jensen fisker med garn om vinteren og med juksa når torsken ikke lengre er å få på garn. Han fisker om natta og leverer om morgenen.

- Han stubber så bra at det ikke finnes garnmerker på fisken og det finnes ikke farge på isvannet når han leverer. All fisken hans går til merkevaren SKREI eller blankpakking, sier råstoffsjef ved Norway Seafoods Tromvik Torbjørn Johansen.

Det er ikke bare for utøvelsen av eget fiskeri at Årets kvalitetsfisker er valgt ut. Han lar nemlig aldri sjansen gå ifra seg for å trekke frem viktigheten av kvalitetsarbeid i ulike fora. Det være seg som tidligere leder i Norges Kystfiskarlag, intervjuer med presse og media, styringsgruppen for Torskeprogrammet hos Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, på markedsreiser, i Råfisklagets styremøter og under prisdrøftelsene med fiskekjøperne er han en sterk bidragsyter til å holde fokuset rettet mot kvalitetsarbeid og belønning for topp kvalitet.

Prisen deles ut av Norges Råfisklag for 12. gang. Statuetten Årets kvalitetsfisker går til en fisker som utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger, har båten og fiskeriet rigget og planlagt for kvalitetsleveranser, leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet, fremstår som et forbilde for andre og driver fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til størrelse på båt, redskapstype eller fiskerier.

Se pressemelding (word)

OM PRISEN

«Årets kvalitetsfisker» Norges Råfisklag sin pris til fiskere med en særskilt dedikasjon til kvalitet. I 2013 ble prisen utvidet til en generell kvalitetspris slik at fiskere med alle båtstørrelser, alle redskap, alle sesonger og alle fiskeslag kan nomineres.

Vinneren får en statuett lagd av kunstneren Dido Brun. Den er støpt i bronse, 40 cm høy og veier vel tre kilo.

Prisen er tidligere gitt ut 11 ganger:
1990: Einar Frismo, Årets kvalitetsfisker
1991: John Edvard Johnsen og Kjell Klausen, Årets kvalitetsfisker
1992: John Arnfinnes, Årets kvalitetsfisker
2007: Jonny Holst fra Nordvågen, Årets SKREI-fisker
2008: Karl Viktor Solhaug fra Svolvær, Årets SKREI-fisker
2009: Birger Krogh fra Tangstad, Årets SKREI-fisker
2010: Petter Gregersen fra Berlevåg, Årets SKREI-fisker
2011: Rino Mortensen fra Myre, Årets SKREI-fisker
2012: Jens-Einar Bjørkås Johnsen fra Båtsfjord, Årets SKREI-fisker
2013: Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen fra Myre, Årets kvalitetsfisker
2014: André Reinholdtsen fra Myre, Årets kvalitetsfiskerhttps://minside.rafisklaget.no/portal/pls/portal/